מיכאל אורן, השגריר החדש בוושינגטון – האיש הנכון

 

תפקיד השגריר בוושינגטון הוא להערכתי אחד החשובים ביותר במערכת הממשלתית הישראלית, חשוב מהרבה שרים ומנכ"לים. הוא גם אחד הקשים ביותר לביצוע שכן הוא כפוף להרבה בוסים, מפקדים ומבקרים. פורמלית הוא כפוף לשר החוץ, אך מעשית הוא כפוף גם לראש הממשלה, ולאחרים: בענייני הקשרים הביטחוניים – לשר הביטחון, בקשרים הכלכליים – לשרי האוצר והתמ"ת, עכשיו אולי גם לשר ההסברה והתפוצות. הוא גם עובד תחת עינם הפקוחה של הארגונים היהודיים הגדולים, ובראשם ועידת הנשיאים ואיפא"ק וקשור באלפי חוטים למימשל, לקונגרס, למעצבי דעת הקהל וחשוף לתקשורת האמריקנית והישראלית.

זהו תפקיד קשה גם בימים שישנה מפלגה דומיננטית אחת בישראל, שכן אז הוא צריך לתמרן בין הרגישויות האישיות בצמרת – בן-גוריון-שרת, גולדה- פרס, אשכול וממשלתו, גולדה- אבן, רבין-פרס. זה קשה פי כמה כשהממשלה מורכבת מסיעות ופלגים רבים ושאין לה קו ברור ואחיד – בגין-דיין, שמיר-פרס וכן הלאה, וכיום – נתניהו, ליברמן, ברק. בנוסף, הוא צריך להיות איש מודיעין מעולה, שאינו נותן להשקפותיו האישיות, לקונספציות או למשאלות לב, שלו או של הממונים עליו, להאפיל על העובדות בשטח. הוא צריך לתמרן בין האישים והמפלגות השונות בארץ ובין המימשל, הקונגרס והמפלגות הגדולות ובתוך הפוליטיקה היהודית. הוא צריך להבין את השיטה המורכבת של תהליכי קבלת ההחלטות והדרך הישירה והעקיפה להשפיע עליהן, להכיר בחשיבות הרבדים השונים של מעצבי דעת הקהל – הקהילות היהודיות לגווניהן, האיגודים המקצועיים, הגורמים האתניים, הארגונים הכנסייתיים ועוד. הוא מנהל  שגרירויות בעת ובעונה אחת: השגרירות המדינית, השגרירות לקונגרס, השגרירות לקהילה היהודית, השגרירות הביטחונית, השגרירות הכלכלית והקונסוליות הכלליות הפזורות ברחבי המדינה והתיאום עם הנציגות לאו"ם.

עד היום היו לנו לא מעט שגרירים מעולים שהצליחו ללכת בין הטיפות, והיו אנשים טובים שנכשלו כי לא הצליחו להבין את וושינגטון ו/או את ירושלים. הבחירה בד"ר מיכאל אורן על-ידי נתניהו וליברמן היא בחירה טובה ודומני כי בשילוב של כל הדרישות הוא עולה על המועמדים האחרים. זלמן שובל – שהיה שגריר טוב, אך היה זה משגה להחזירו פעם נוספת לאותו תפקיד, ד"ר דורי גולד, המקובע בהשקפות מוצקות וספק אם יכול היה להוכיח גמישות מספקת ואלון פנקס – שהוא איש הסברה מצויין ותו לא.

מיכאל אורן הוא בעל השקפות ניציות – שמרניות אך הוא איש מרכז מתון. ספריו ומחקריו מוכיחים על יושר אינטלקטואלי ועל יכולת לבחון את העובדות על קרקע המציאות ולא דרך מסננת אידיאולוגית ומשקפיים שחורות ו ורודות. הוא איש הסברה מצויין ויוכל ליצור קשרים עם כל גוני הקשת הציבורית האמריקאית.

נקווה שאופי המינוי מבשר על קו דומה בבחירת ממלאי תפקידים מרכזיים נוספים בממשלה ובשרות החוץ.

סגור לפרסום תגובות והשארת עקבות.

תגובות

  • אזרח.  ביום מאי 3, 2009 בשעה 1:26 pm

    ניציות – שמרניות,איך הוא גם איש מרכז מתון? ו…. איך זה שאנשי מרכז שלם השתלטו על המשרות הממשלתיות למיניהן?

    http://www.globes.co.il/serve/globes/printWindow.asp?did=1000444201

    שיטת נתניהו
    מינויים רבים במשרדי הממשלה מובילים למקורבו של ביבי, המיליארדר שלדון אדלסון

    "היידה אדלסון

    על השגת אישורי כניסה לטקס השבעת הממשלה החדשה בבית הנשיא התקיימה כמעט מלחמה. בקושי 100 איש הורשו להיכנס לחצר המשכן. בעוד עוזרי ויועצי השרים התבקשו להישאר בחוץ, שלדון אדלסון, זכה להיכנס פנימה כאורחו של רה"מ. אדסלון מותיר באחרונה יותר ויותר טביעות אצבעות בסביבתו של נתניהו. מי שאינו חובש כיפה בסביבתו של רה"מ ומדבר אנגלית, קיים יסוד מאוד סביר להניח כי הוא מקורב או מעורב בעסקיו של אדלסון.

    פרט לראש הסגל במשרד רה"מ, נתן אשל, שכיהן כסמנכ"ל ישראל היום, העיתון שהקים אדלסון להרצת נתניהו לראשות הממשלה, ולמנכ"ל משרד החינוך, שמשון שושני, ששימש מנכ"ל פרויקט תגלית שחי מתרומותיו של אדלסון, אפשר למצוא בסביבתו של נתניהו גם את ראש אגף ההסברה במשרד ראש הממשלה, רון דרמר. דרומר כתב עם נתן שרנסקי את הספר "יתרון הדמוקרטיה" בהוצאת מרכז שלם. שרנסקי עומד בראש מכון אדלסון במרכז שלם ובקרוב ימונה ליו"ר הסוכנות. מכון אדלסון למחקרים אסטרטגיים הוקם בשנת 2006 על ידי קרן משפחת אדלסון.

    גם ד"ר מייקל אורן, שהוזכר כמועמד מוביל לשמש השגריר בוושינגטון, עבד במכון שלם. עמית בכיר נוסף במכון אדלסון היה הרמטכ"ל לשעבר והשר לאיומים אסטרטגיים כיום, בוגי יעלון, שזכה לתואר "עמית דגול בחופשה".

  • אורחת לרגע  ביום מאי 3, 2009 בשעה 4:18 pm

    "מוכיחים יושר אינטלקטואלי ויכולת לבחון" בלי "על".
    משקפיים שחורים וורודים

  • דני בלוך  ביום מאי 4, 2009 בשעה 8:54 am

    לאזרח – יש גוונים רבים בהשקפות.

%d בלוגרים אהבו את זה: